En pause i utdanningen

Skrevet av
Nina Stimo
Publisert
1/11/2024

Å studere lenge byr på flere utfordringer, og flere og flere trenger et avbrekk underveis. Hermans vei til en bachelor i finans går gjennom folkehøgskole. 14,5 år på skolebenken uten pause ble nok for Herman.

Han tok permisjon fra bacheloren i finans på BI i Oslo etter halvannet år for å gå vårsemester på linja Friluftsliv Lett. Han trengte en etterlengtet pustepause og ville bruke et semester på å finne tilbake til motivasjonen.

Hva med videre utdanning?

For å gjøre historien lengre: Han meldte seg likeså godt på høstsemesteret 2024 og har snart gått to semester på Toppen.

- Det var så mange helårselever som snakket så varmt om høstsemesteret, så jeg fikk lyst til å oppleve det også. Herman smiler. Han har en helt egen ro over seg. Han trives.

Herman er ingen ubesluttsom type. Planen er fortsatt å gjennomføre bacheloren i finans, men han har innvilget seg en skikkelig timeout for å hente kreftene tilbake - og bygge nettverk for å ha med seg videre i livet.

- Hovedplanen er å fullføre bacheloren, men jeg har gitt meg selv ut oktober for å bestemme meg for om det blir allerede våren -25. Jeg vurderer faktisk å gå ut året her på Toppen. Jeg har blitt glad i folka og jeg har det ikke travelt. Man får jo definitivt noe igjen for tiden man legger igjen her når vi skal ut i arbeidslivet. Jeg har for eksempel funnet ut at jeg kanskje må jobbe med noe som ikke bare innebærer stillesittende kontorarbeid mellom 08-16.

No items found.

Det var på ingen måte et lett valg å ta studiepause, men det var nødvendig. Da motivasjonen begynte å dale utpå høsten, skjønte Herman at det ikke kom til å bli særlig produktivt å fortsette studiene før han fikk hentet opp kreftene igjen. Han visste at det var mulig med studiepermisjon, men det var ikke mange som han kjente som hadde gjort det.

Hvorfor en pause i utdanningen?

På spørsmål om han noen gang tidligere vurderte å ta en pause, kan Herman bekrefte at han allerede før han begynte å studere vurderte det. Men han kom liksom ikke i gang med å utforske de mulighetene, og så var han plutselig i gang med studiene.  

Da behovet for en pause begynte å presse på, var det naturlig å ta den i bachelorløpet. Hadde han skulle vente til etterpå, tror han det ville blitt vanskelig å prioritere det. Da hadde han nok følt at han måtte komme seg videre ut i jobb. Herman kunne ha valgt å tjene penger eller å reise da han skulle ta permisjon, men valget falt altså på folkehøgskole.

Hvorfor gå på folkehøgskole?

- Valget om folkehøgskole som pauseår har mest å gjøre med at jeg har hørt mye positivt fra venner av familien. Det sosiale miljøet på folkehøgskole var veldig tiltrekkende.

Hvorfor valget falt akkurat på Vefsn Folkehøgskole Toppen, kan vi takke Hermans grundige research for. Han filtrerte på mye forskjellig da han skulle finne skolen sin på folkehøgskole.no. Han sto til slutt igjen med tre friluftslivslinjer, og da var Friluftsliv Lett på Toppen det han syntes traff best ut fra egne behov.

No items found.

Studiepoeng på folkehøgskole

På spørsmål om hva han synes om at Regjeringen skal fjerne tilleggspoengene for folkehøgskole fra 2027 for å få studentene fortere gjennom løpet og inn i jobb, er Herman klar i sin tale:

- Det synes jeg er dumt. Det er som å oppfordre til å ikke gå folkehøgskole. Jeg mener mange har godt av å gå folkehøgskole. Jeg tror egentlig at alle har behov for pause etter videregående. Da er folkehøgskole et veldig bra alternativ. Her kan man bare drive med det man selv har lyst til etter 13 år på skole med begrenset valgfrihet. Du får jo et nettverk som du tar med deg videre både sosialt og i jobbsammenheng. Dessuten er det er sant som de sier:

Du kommer aldri til å angre på et år på folkehøgskole!

Tekst: Mette Haustreis

No items found.
No items found.
No items found.

Relaterte blogger