Idrett og friluftsliv
Linja for deg som:
- Liker å være aktiv både inne og ute
- Har lyst å prøve nye idretter og aktiviteter
- Trives med friluftsliv
- Setter pris på variasjon
- Er klar for nye opplevelser
Hør fra tidligere elever
Guro Solli Grønningsæter
Hausten på Idrett og Friluftsliv har verkeleg stått til forventningane! Eg har fått gjort mykje av det eg likar frå før, samstundes som eg har fått utfordra meg sjølv med nye og varierte aktivitetar. Vi har engasjerte lærarar som gjer alt for at vi skal ha det bra, noko som gjer at vi kan vakne kvar morgon og glede oss til ein ny dag.
Aktiviteter på linja
Som elev er du selv med på å forme innholdet på linja. Men samtidig som at innholdet varierer fra år til år, vil det være noe som er likt.
Felles
Felles
Høst
Vår
Trening er viktig for fysisk og mentalt velvære. På Toppen vil du ha gode muligheten til å bli i bedre form. Du vil du få prøve ut mange forskjellige treningsformer og aktiviteter. Vi avsetter litt tid hver uke til allsidig «basistrening» og tradisjonell styrke- og pulstrening. Skolen har egen gymsal, et funksjonelt og godt utstyrt treningsrom, kampsportrom og kunstgressbane få meter fra skolen. Dette gjør at du har gode muligheter til å drive egentrening.
Vi benytter oss av kommunens idrettsanlegg. Fotballhall, friidrettsbane (NM-arena), innendørs klatrevegg, utendørs klatrefelt, idrettshall, tennisbaner, beachvolleybane, beachfotballbane, golfbane, alpinbakke, skytebaner, paintballbane, ridehall, frisbeegolf, aerobic/dansesal .
De som ønsker, får muligheten til å ta surfekurs og avlegge livredningsprøven. Du har også muligheten til å ta brattkort i klatring.
Friluftsturer høyt og lavt, på fjellet den ene uka og med kajakk eller kano den andre. Det blir også grottetur, rafting, og klatring. Helgeland har kanskje de flotteste områdene i verden for å bedrive friluftslivsaktiviteter. En fantastisk kyst, flere nasjonalparker i umiddelbar nærhet, og en rekke elver og innsjøer gjør at det å velge tur kan bli et dilemma. Turmulighetene er uendelige, enten det er en dagstur eller lengre turer med overnatting.
Hos oss har vi også fokus på sikkerhet. du vil lære grunnleggende førstehjelp, og få kyndig og god opplæring innenfor idretter og friluftsaktiviteter gjennom hele året.
Fotball, innebandy, volleyball, håndball, rugby, baseball, basket, lacross, klatring/rappellering, kampsport (judo. selvforsvar), sykling, terrengsykling, tennis, badminton, squash, fridykking, frisbeegolf, dans og surfing.
Ønsker du å trene mer i en idrett har vi godt samarbeid med klubber og lag i Mosjøen.
Vår
Felles
Snøscooterkjøring, hundekjøring, topptur på ski (fjellski), slalom, snowboard og skiskyting.
Vi drar til en av Sveriges beste vinterdestinasjoner. På denne turen drar vi sammen med linjene Fjellsport/Kajakk og Friluftsliv Lett. Vi bor i velutstyrte leiligheter med bla. badstue og tilgang på basseng. Det er mange aktiviteter og mye sosialt. Du får tilbud om kurs i Snowboard, Alpint og Telemark. For de som ønsker å gå eller stå på ski er Hemavan/Tärnaby et eldorado. Du kan også leie snøscooter eller heliskiing.
Høst
Felles
Bueskyting, leirdueskyting, grottetur og fjellturer.
Her får vi oppleve enda mer av hva Nord-Norge har å by på. Vi drar innom kjente fiskevær som Henningsvær og Reine, og har fokus på aktiviteter i vakker natur. Ingenting er som å skue utover Lofotveggen fra Himmeltinden eller Reinebringen. I tillegg til toppturer blir det muligheter for kajakkpadling, surfing og camping langs hvite sandstrender. Her kan vi nesten gi garantier for fine opplevelser og gode minner.
Øyhopping på Helgelandskysten er en tur du ikke vil gå glipp av. Nyt livet, naturen og havet. Stikkord for turen: Havfiske i skjærgården på Herøy. Vi besøker verdensarvområdet Vega og den kjente «Vegatrappa». Vi tar turen gjennom Torghatthullet. Det blir også topptur opp Dønnamannen og/eller «7- søstre». Her er utsikten fantastisk. Det er bare å glede seg.
Det er fint å sykle på Helgeland og særlig langs Helgelandskysten. Om du ønsker kan turen sykles. Målet er ikke å komme fortest fram, men å få sett og opplevd mest mulig.
Mosjøen via ferrata er Nord-Norges første!
Bli med oss på en bratt, luftig og spennende opplevelse! Vi garanterer deg gåsehud, kribling i magen og en fantastisk mestringsfølelse på toppen!!
Vi starter året med rafting. Dette blir en våt opplevelse du sent vil glemme. Mariann Sæter (verdens beste padler), tar oss med på en opplevelse nedover elva. Det er ikke nødvendig å være tøff eller sterk, men du må være klar for en utfordring!
Idrettsutstyr
Div. baller til idrettenefotball, handball, basketball,volleyball, rugby, amerikansk fotball, tennis.
Tennisracketer
Badmintonrackerter
Innebandyutstyr: Køller,keeperytstyr, hjelmer, etc
Lacrossekøller
Baseballutstyr somhansker, balltre etc
Pil og buer inkl. blinker
Discs til frisbeegolf.
Ishockeyskøyter og køller
Kampsportsutstyr:Boksehansker, pads, boksesekk, judodraktermm
Trampett
Sykler
Friluftsutstyr
Div. telt
Lavvoer
Hengekøyer
Tarper
Primuser til gass, parafinog bensin
Div. utstyr til matlagingpå tur. Gryter, bålbanner, kokekaretc
Klatreutstyr som tau,hjelmer, seler, klatresko, karabiner,rappellåttere etc
Utstyr til brevandring.Stegjern, bretau, sitteseler.Isskruer, isøkser etc
Div. kiter
Div. pulker
Snøspader
Truger
Søkestenger, søkeutstyr
Havkajakker, årer,spruttrekk, etc
Elvekajakker, årer,spruttrekk, etc
Fiskeutstyr til havfiske,innlandsfiske
Div. liggeunderlag,soveposer (til utlån)
Førstehjelpsutstyr
Enkelte aktiviteter vi gjør på linjen kan vi tilrettelegge for enkelte fysiske utfordringer om det er kompatibelt med linjens innhold. Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov. Vi kan også finne alternative løsninger om aktivitetene er for omfattende, for eksempel ved hospitering på andre linjer når aktiviteten ikke er gjennomførbar.
- Innmeldingspenger 2.700,-
- Oppholdspenger 92.571,- Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
- Felleskostnader 10.370,- Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
- Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.
Halvårs vår 2025
kr. 77.850,-*
Helårs 2025-26
kr. 160.641,-*
Halvårs høst 2025
kr. 63.271,-
Halvårs vår 2026
kr. 98 871,-*
*Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer. Med forbehold om endringer.
Diverse tillegg:
- De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
- Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
- Forsikring av utstyr
- Noen valgfag og frivillige turer
Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter. Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen. Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.
Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester. Du kan søke fra 1. oktober til neste års kurs, og vi tar opp elever fortløpende fra 15. november. Da vil du få en mail fra oss med svar på søknaden. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel kan sammensetningen av instrumenter kan ha noe å si. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke. I enkelte tilfeller vil kjønnsbalanse ha innvirkning.
Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål, er usikker eller har noe du vil fortelle om deg selv.
Linjeturen går til...
NEW ZEALAND
Etter jul drar vi på en tre uker lang studiereise til New Zealand. Vi utforsker hvordan vi kan bruke sport og friluftsliv for å bli kjent med et land, menneskene som bor der og kulturen deres.
Vi flyr til Auckland og reiser videre med bil. New Zealand er kjent for en variert natur, med aktive vulkaner, store klatrefelt, surfestrender og elver. Som stillehavsøy er det også et rikt dyreliv her.
- Fleredagers tur med havkajakk
- Sykkeltur
- Klatring i store klatrefelt
- Fleredagers gåtur inn i fjellene
- Rafting eller canyoning
- Byvandring
- Surfing
- Matlaging i telt
- Fridykking
- Topptur
- Kulturopplevelser
I tillegg vil det bli noen fridager hvor dere selv får planlegge innhold. Dra på strikkhopp, slapp av på stranda eller ta en tur til byen.
Søk på Vefsn Folkehøgskole
Linjelærer
Ulf Langmo
Undervisningsleder og Lærer på Idrett og Friluftsliv og Forberedelse til førstegangstjenesten
Har allsidig bakgrunn innen idrett og friluftsliv. Bachelor i Idrett fra Høgskolen i Telemark. Tilleggsutdanning i kajakk, ski og bre fra Idrettshøgskolen og Høgskolen i Sogn og Fjordane. I tillegg har han høgskoleutdanning i samfunnsfag fra høgskolen i Bodø. Han har tidligere jobbet med barneidrett, vært kulturkonsulent og prosjektleder innen idrett og friluftsliv i Vefsn kommune. Ulf har også et engasjement som klubbveileder i Nordland Idrettskrets. Fotballtrener med UEFAs B-lisens, div. trenerkurs bla i Innebandy. Også aktiv innen idrett, friluftsliv og jakt.