Friluftsliv og reise - Nord-Norge og New Zealand
Linja for deg som:
- Liker å være ute og være med på nye ting
- Er eventyrlysten og har lyst å oppleve unikt friluftsliv
- Vil oppleve to verdensdeler på ett skoleår
- Ønsker nye venner og et solid nettverk for framtiden
Hør fra tidligere elever
Aktiviteter på linja
Vi plukker aktiviteter og opplevelser fra øverste hylle, og sammen lager vi det beste året med friluftsliv i to verdensdeler.
Felles
Felles
Høst
Vår
Elevene på linja får nybegynneropplæring i havkajakkpadling på fjorden nært skolen, og så drar vi på overnattingstur med kajakk på Helgalandskysten til den fantastiske øya Rødøy. Vel fremme setter vi opp camp på en kritthvit strand under fjellet Rødøyløva som gir en vill utsikt over øyriket. På en godværsdag ser vi helt til Lofoten.
Vi har lokale hundekjørere i området som vi besøker i hundegården for å bli kjent med hundene og som vi får opplæring i hundekjøring med. Dere får velge selv om dere vil sitte på i hundespannet eller øve på å styre det selv. Selvfølgelig med opplæring av en erfaren hundekjører.
Når vi kommer hjem fra New Zealand skifter vi fra shorts til turklær og blir møtt av vinterlandskapet i Nordland. Vi skal øve oss på fjellski med og uten feller og gjøre oss i stand til å gå turer med fantastisk utsikt. Det blir en god blanding av bålturer, enkle toppturer som passer fjellski og skiturer hvor vi overnatter i telt eller DNT hytter.
Skisessongen avsluttes med en episk vårskitur til DNT Gråfjellhytta som ligger ved foten av Oksttindbreen og har utsikt rett mot solnedgangen fra 1000 meter over havet.
Vi pakker med oss tørrdrakter til havpadling, klatreutstyr og booker surfing. Vi overnatter ved Lofoten Beachcamp på Flakstadøya og har tilgang til surfecafe, dusjer, badstuer og griller. Vi drar på fotturer, padler, klatrer, surfer og nyter livet på en nydelig roadtrip.
Dette er en fellestur med friluftsliv og idrettsklassene ved skolen. Vi leier leiligheter rett ved skibakken, og tilbyr alt fra frikjøring til opplæring på ski og brett. Det er noe for den erfarne og for nybegynneren. Dere bor sammen med andre elever, lager mat i mindre grupper på kveldene og kan nyte kvelden i badstua. Med fellesgrilling i skibakken ligger det til rette foren fin alpintur til Hemavan og Tärnaby.
Ut fra sesong og vær oppsøker vi fine naturopplevelser i vårt lokalområde. Vi er omringet av fjord, fjell og ferskvann. Noen ganger padler vi kano, andre ganger tar vi med hengekøyer, eller fyrer store bål. Vi vektlegger variasjon og dere får opplæring om vi skal for eksempel rappelere eller gå via ferrata.
Vi samarbeider tett med vårt lokale skianlegg i Kjemsåsen. De som vil kan være med å drifte skipatrulje i en turnus på kvelder/helger. Som takk for dette får vi en del årskort som alle elevene på skolen kan benytte seg av. I sesongen er anlegget kjent for å ha mye snø og gode forhold for offpiste.
På høst/vår kan vi klatre utendørs, og vinterstid har vi til gang til svært moderne klatreanlegg med kursvegger, lange ruter for erfarne og veldig gode buldreanlegg.
Elevene får opplæring av instruktør på linja, og elsker du klatring kan elever også søke seg til valgfag for å makse dette.
Vi reiser flere ganger til øyer på kysten, som Lovund, Træna, Tomma og Rødøy. Der skal vi se syke solnedganger, gå fete turer, bade og drive strandrydding. Enten sover vi i telt om været er med oss, eller så bruker vi rorbuer og flytende havhus på våre eventyr i øyriket.
Skolen står for spesialistutstyr, som telt, brennere, tørrdrakter, stegjern, isøkser og lignende. Du må stå for sekk, fjellsko, ski, og bekledning. Fullstendig liste over utstyr du trenger kan du se her.
Enkelte aktiviteter vi gjør på linjen kan vi tilrettelegge for enkelte fysiske utfordringer om det er kompatibelt med linjens innhold. Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov. Vi kan også finne alternative løsninger om aktivitetene er for omfattende, for eksempel ved hospitering på andre linjer når aktiviteten ikke er gjennomførbar.
- Innmeldingspenger kr. 2.700,-
- Oppholdspenger kr. 92.571,- Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
- Felleskostnader kr. 10.370,- Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
- Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.
Helårskurs kr. 152.891,- *
* Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer. Med forbehold om endringer.
Diverse tillegg:
- De som bor i de nye internatene betaler kr. 5000,- mer i oppholdspenger
- Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
- Forsikring av utstyr
- Noen valgfag og frivillige turer
Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter. Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen.
Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.
Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester. Du kan søke fra 1. oktober til neste års kurs, og vi tar opp elever fortløpende fra 15. november. Da vil du få en mail fra oss med svar på søknaden. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel kan sammensetningen av instrumenter kan ha noe å si. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke. I enkelte tilfeller vil kjønnsbalanse ha innvirkning.
Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål, er usikker eller har noe du vil fortelle om deg selv.
Linjeturen går til...
NEW ZEALAND
Etter jul drar vi på en tre uker lang studiereise til New Zealand. Vi utforsker hvordan vi kan bruke sport og friluftsliv for å bli kjent med et land, menneskene som bor der og kulturen deres.
Vi flyr til Auckland og reiser videre med bil. New Zealand er kjent for en variert natur, med aktive vulkaner, store klatrefelt, surfestrender og elver. Som stillehavsøy er det også et rikt dyreliv her.
- Fleredagers tur med havkajakk
- Sykkeltur
- Klatring i store klatrefelt
- Fleredagers gåtur inn i fjellene
- Rafting eller canyoning
- Byvandring
- Surfing
- Matlaging i telt
- Fridykking
- Topptur
- Kulturopplevelser
I tillegg vil det bli noen fridager hvor dere selv får planlegge innhold. Dra på strikkhopp, slapp av på stranda eller ta en tur til byen.
Søk på Vefsn Folkehøgskole
Linjelærer
Asbjørn Daniel Davis
Lærer Friluftsliv LETT og Friluftsliv og reise
Asbjørn har jobbet mange år med friluftslivsundervisning, men han er minst like gira som elevene om ikke mer. Han er utdannet friluftslivslærer, men har også studert geografi og idrettsfag. Asbjørn har klatret i mange år, og er Klatreinstruktør Sport NF, Klatreleder Inne NKF, og Trener 1 NKF. Når det er for vått til å klatre, er det kajakkpadling som er gjelder. Med nest høyeste nivå i Norge (Turleder HAV NPF) og i Storbritannia (BCU 4 * Leader tr.) er han en kompetent padleinstruktør, med erfaring fra korte og lange padleturer i inn og utland. Vintertid liker han å klatre is, gå på enkle toppturer, snøkiting, gå med ski og pulk innover i fjellet, eller ta en kort tur i nærområdet for å fyre vinterbål.