Friluftsliv LETT
Linja for deg som:
- Vil være mer ute i naturen, ha god tid og stresse mindre
- Vil ha et år spekket med latter og gode venner
- Er opptatt av å kose deg og ha det sosialt på tur
- Ønsker å drive med friluftsliv, men ikke er så aktiv som du har lyst til
- Ønsker å lære så mye som mulig om friluftsliv
Hør fra tidligere elever
Anna Skjelde Brunborg
Året på Toppen er garantert den finaste reisa i mitt liv så langt. Eit år fylt med glede, meistringskjensle, lærdom, latter, nordlys som tar pusten frå kvar og ein, personleg utvikling og mykje, mykjemeir!
Folkehøgskule formar menneske, tryggheit, men ikkje minst livslange vennskap.
Aktiviteter på linja
Som elev er du selv med på å forme innholdet på linja. Men samtidig som at innholdet varierer fra år til år, vil det være noe som er likt.
Felles
Felles
Høst
Vår
På noen turer er det kosen som er i sentrum. Enkle fotturer i skog og mark, hvor vi plukker sopp og bær og hygger oss i lag rundt bålet. Kanskje med Nordlyset dansende på himmelen. Vi lager gourmetmat på tur, lammelår i kokegrop, sjokoladekake i appelsin og mye mer! Frisk luft, stillhet og mindre stress. Ligge under åpen himmel i en selvlaget gapahuk. Padle kano på fjellvann med fisk på kroken. Ta på fjellskiene og se hvor veien går. Vinterstid blir det iglo, snøhule og mye annet. Friluftsliveventyret venter på deg.
Skolen ligger ved fjorden, og vi har egne kajakker. Det betyr at du kan padle så mye du vil dette året. I tillegg drar vi på øyhopping ute på Helgelandskysten. Her har vi Norges fineste skjærgård å padle i, med sine 30 000 holmer og øyer.
Vår og høst går vi toppturer til fots, for eksempel på De Syv Søstre. Helgelandskysten er et eldorado for korte og litt lengre toppturer. Målet er at alle skal klare det, og vi går i et rolig tempo for at vi sammen skal nyte utsikten. Om vinteren spenner vi på oss fjellskiene og velger turer som gir en opplevelse for livet. Vi har fokus på trygge veivalg og fine nedkjøringer med ski i god snø. Du vil lære å ta gode og trygge avgjørelser i vinterfjellet.
Du får kurs i å sikre med taubrems og mulighet til å få Brattkort. Vi klatrer innendørs, ute på det lokale klatrefeltet og på linjetur. Klatring får deg til å glemme tid og sted. Det å komme seg til topps på en klatrerute gir deg en god følelse – en følelse av mestring.
På Helgeland kryr det av Grotter. Her er det flere muligheter for deg som vil ha spennende underjordiske opplevelser. Grotting er for mange en ukjent verden og en ny opplevelse.
Mosjøen via ferrata er Nord-Norges første!
Bli med oss på en bratt, luftig og spennende opplevelse! Vi garanterer deg gåsehud, kribling i magen og en fantastisk mestringsfølelse på toppen!!
Allternativ vei ned kan du ta ziplinen rett ned i hagen til Nord Norges eldste hotell, Fru Haugans.
Varierer om dette gjennomføres høst eller vår.
Høst
Felles
Vi starter året med rafting. Dette blir en våt opplevelse du sent vil glemme. Mariann Sæter (verdens beste padler), tar oss med på en opplevelse nedover elva. Det er ikke nødvendig å være tøff eller sterk, men du må være klar for en utfordring!
Vår
Felles
Hemavan – et av Sveriges beste vinterdestinasjoner. På denne turen drar vi sammen med linjene Fjellsport/Kajakk og Idrett/Friluftsliv. Vi bor i velutstyrte leiligheter med bla. badstue. Det er mange aktiviteter du kan delta på om dagene, og vi har mye sosialt om kveldene. Du får tilbud om kurs i Snowboard, Telemark og Alpint.
Skolens friluftslivslinjer har kiteutstyr, padlebekledning, kajakker, laavoer, telt, pulker, kjelesett og brennere som elevene etter opplæring kan disponere.
Vi har også bærplukkere, fiskestenger, tilgang til kanoer, hytter og fiskevann. Elever som jakter selv, kan få låse inn våpen i våpenskap etter avtale.
Vi har også utstyr til brevandring, isklatring, grotting, juving, og utendørsklatring. Vi gjør oppmerksom på at utstyretikke lånes ut til noen som ikke har tilstrekkelig kompetanse/erfaring.
Enkelte aktiviteter vi gjør på linjen kan vi tilrettelegge for enkelte fysiske utfordringer om det er kompatibelt med linjens innhold. Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov. Vi kan også finne alternative løsninger om aktivitetene er for omfattende, for eksempel ved hospitering på andre linjer når aktiviteten ikke er gjennomførbar.
- Innmeldingspenger 2.700,-
- Oppholdspenger 92.571,- Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
- Felleskostnader 10.370,- Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
- Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.
Halvårs vår 2025
kr. 69.950,-*
Helårs 2025-26
kr. 135.141,-*
Halvårs høst 2025
kr. 62.921,-
Halvårs vår 2026
kr. 73.921,-*
* Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer.
Med forbehold om endringer.
Diverse tillegg:
- De som bor i de nye internatene betaler kr. 5000,- mer i oppholdspenger
- Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
- Forsikring av utstyr
- Noen valgfag og frivillige turer
Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter.
Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen.
Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.
Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester. Du kan søke fra 1. oktober til neste års kurs, og vi tar opp elever fortløpende fra 15. november. Da vil du få en mail fra oss med svar på søknaden. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel kan sammensetningen av instrumenter kan ha noe å si. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke. I enkelte tilfeller vil kjønnsbalanse ha innvirkning.
Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål, er usikker eller har noe du vil fortelle om deg selv.
Linjeturen går til...
LOFOTEN
Vi drar på linjetur til Lofoten. Med sin majestetiske natur og grenseløse turmuligheter er det ett perfekt reisemål som mange har på sin bucketlist. På vei til Lofoten har vi en overnatting i Bodø og bruker anledningen til å klatre inne i Nord-Norges beste klatreanlegg.
Lofoten består av tre hovedøyer som er bundet sammen med tuneller og bruer. I øst ligger Austvågøy, der er vi innom Svolvær, Henningsvær og gjør naturligvis aktiviteter i området. Midt i Lofotens øyrekke ligger Vestvågøy med Leknes som største tettsted. På Vestvågøy er det litt mindre bratt, og man kan gjøre aktiviteter som ridetur langs flotte turkise strender, besøke vikinglandsby og gå litt mindre krevende toppturer. Moskenes er den ytterste av de tre øyene, og har den mest dramatiske naturen. Her ligger Reinebringen, Å, Bunes stranda, Kvalvika, og mange andre dramatiske naturområder. Om det ikke er storm, kan vi kanskje ta nybegynnerkurs surfing på Unstad eller Flakstad, som er to kjente surfestrender.
I tillegg til linjeturen, har vi også mulighet til øyhopping på Helgelandskysten under skoleåret. Gled deg til ett spennende år i Nord.
Søk på Vefsn Folkehøgskole
Linjelærer
Asbjørn Daniel Davis
Lærer Friluftsliv LETT og Friluftsliv og reise
Asbjørn har jobbet mange år med friluftslivsundervisning, men han er minst like gira som elevene om ikke mer. Han er utdannet friluftslivslærer, men har også studert geografi og idrettsfag. Asbjørn har klatret i mange år, og er Klatreinstruktør Sport NF, Klatreleder Inne NKF, og Trener 1 NKF. Når det er for vått til å klatre, er det kajakkpadling som er gjelder. Med nest høyeste nivå i Norge (Turleder HAV NPF) og i Storbritannia (BCU 4 * Leader tr.) er han en kompetent padleinstruktør, med erfaring fra korte og lange padleturer i inn og utland. Vintertid liker han å klatre is, gå på enkle toppturer, snøkiting, gå med ski og pulk innover i fjellet, eller ta en kort tur i nærområdet for å fyre vinterbål.