Friluftsliv x Gaming
Linja for deg som:
- Ønsker å kombinere interessen for gaming og friluftsliv
- Vil utvikle deg som spiller i et godt miljø
- Har lyst til å oppleve spennende aktiviteter ute i natuen
- Vil reise til Korea og oppleve esportens mekka
Hør fra tidligere elever
Aktiviteter på linja
Det er nesten vanskelig å begrense seg på denne linja, for mulighetene er så mange.
Vår
Felles
På linjen får du en grunnleggende innføring i basisfriluftsliv til alle årets sesonger gjennom kart, kompass, bål og leirliv. Vi går turer tilpasset vær og aktivitet, og i løpet av våren har alle blitt trygge til å ferdes i naturen på egenhånd.
Vi reiser på en tur til Hemavan (Sverige)for å stå på ski og brett sammen med de andre aktive linjene. I tillegg drar vi på turer i det lokale skitrekket når det dumper ned med snø. Hit er det kort vei og gode forhold.
I løpet av vinteren får du prøvd deg på isklatring. Det er ikke den aktiviteten det blir mest av på linja, men artig å teste ut.
Det er skikkelig gode forhold for elvepadling rundt i distriktet, og det er ei elv for alle uansett hvilket nivå du er på. Vi har også fjorden like nedenfor, og herfra er det enkelt å dra ut med havkajakk hele året.
I løpet av vinteren går vi på fjellskiturer i nordnorsk natur. Vi planlegger alle turene sammen, og legger til rette for gode opplevelser med julekortstemning og Kvikklunsj.
Skolen ligger rett ved fjorden, og det er fine fiskeplasser rett utenfor døren vår. I tillegg har vi Helgelandskysten som nabo, og noen av landets mest kjente lakseelver i nærområdet.
Hva er E-sport og hva kreves av en utøver? Vi dykker ned i sportens hemmeligheter og sannheter.
Teoretisk tilnærming til hvordan spiller bygd opp og hva som kjennetegner de ulike formatene.
Vi lærer oss grunnleggende prinsipper om koding og spillutvikling.
Vi setter opp personlige mål til hver enkelt, og veileder sånn at du kan få utnyttet ditt potensiale best mulig.
Aimtrening er en effektiv måte å målrette forbedring av spesifikke ferdigheter i skytespill, ved hjelp av dedikerte verktøy og tilpassede øvelser. Verktøyene analysere ytelsen din, inkludert nøyaktighetsstatistikk, responstid og feilmarginer, slik at du kan identifisere svake punkter og spore fremgang over tid.
Hos oss er det viktig å fokusere på de positive sidene ved gaming, og lære av feil på en positiv måte for videre ferdighetsutvikling.
Enkelte aktiviteter vi gjør på linjen kan vi tilrettelegge for enkelte fysiske utfordringer om det er kompatibelt med linjens innhold. Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov. Vi kan også finne alternative løsninger om aktivitetene er for omfattende, for eksempel ved hospitering på andre linjer når aktiviteten ikke er gjennomførbar.
Halvårskurs
- Innmeldingspenger 2.500,-
- Oppholdspenger 43.535,- Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
- Felleskostnader 5.115,- Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
- Linjekostnader 22.800,- dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.
Halvårs vår 2025
kr. 73.950-* Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer. Med forbehold om endringer.
Diverse tillegg:
- De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
- Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
- Forsikring av utstyr
- Noen valgfag og frivillige turer
Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter. Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen.
Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.
Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester. Du kan søke fra 1. oktober til neste års kurs, og vi tar opp elever fortløpende fra 15. november. Da vil du få en mail fra oss med svar på søknaden. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel kan sammensetningen av instrumenter kan ha noe å si. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke. I enkelte tilfeller vil kjønnsbalanse ha innvirkning.
Linjelærer pleier å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål, er usikker eller har noe du vil fortelle om deg selv.
Linjeturen går til...
SEOUL, SØR KOREA
Er du klar for en spennende studietur som vil åpne øynene dine for en helt ny verden av gaming og kultur? Velkommen til Seoul, Sør-Korea!
E-sport i Sør- Korea er som langrenn i Norge, og i Sør- Korea har de drevet med nasjonale sendinger på offentlig TV i snart 20 år. De har spillerakademi som får statsstøtte, og var de første til å anerkjenne E- sport som offisielt yrke allerede i 2000.
Siden 1960 har de arrangert store tv/pc-spill turneringer i Sør-Korea. Dette er en kultur som virkelig anerkjenner gaming og gamere. Derfor reiser vi på E-sprotlinja selvsagt hit.
Siden slutten av 90-tallet har internettkafeer vært populære i Sør-Korea. Her har unge mennesker kunnet spille en time gratis, henge med venner og konkurrere. I dag er det over 25,000 såkalte PC Bangs i landet! Tilgjengeligheten og fravær av stigma har ført til det vi i dag kjenner som E-sportens mekka.
Hva mer kan du oppleve på denne turen? Vi reiser til Seoul når kirsebærtrærne blomstrer. Det sier seg selv at det er fotovennlig. Vi spiser koreansk street food, besøker Kwangjang Market, og selvfølgelig besøker vi LOL Park Seoul hvor vi kan oppleve League of Legends Hall of Fame! Elevene får selvsagt være med å bestemme hvilke aktiviteter denne turen skal inneholde. Kort sagt, en studietur til Seoul er den perfekte opplevelsen for alle e-sportelskere som ønsker å utforske en ny kultur sammen med gode venner.
Søk på Vefsn Folkehøgskole
Linjelærer
Jonas Løøv
Lærer X-SPORT, Friluftsliv x Gaming og Forberedelse til Førstegangstjenesten
Jonas er utdannet med bachelor i friluftsliv og en mastergrad i idrettsvitenskap fra Høgskolen på Vestlandet. Han har jobbet som elv- og havpadleinstruktør i flere år, og har tidligere også jobbet i barnevernet og i grunnskolen. På fritiden er han aktiv på snowboard, toppturer og stisykling. Har en sterk faglig interesse for friluftslivsveiledning og pedagogikk.